178400 005418 – Kvarnen på Sågudden

Bild som illustrerar objekt c40-7886
Bild som illustrerar objekt c40-7886

Beskrivning: Västra Värmlands Fornminnesförenings museum Sågudden, Arvika. Skvaltkvarn flyttad till Sågudden från Ulfsjötorp Gräsmark socken 1925.
Detta är en vattenkvarn konstruerad med skovelhjulet placerat horisontellt under kvarnhuset. Skovelhjulet kunde drivas runt även av vattenflödet i mycket små bäckar. I regel kunde kvarnarna bara utnyttjas vår och höst då vattentillgången var som störst. Det var en av anledningarna till att man från medeltiden och århundrandena därefter storbakade vår och höst. I skvaltkvarnen kunde bara en sorts mjöl malas.
Utmärkande för kvarntypen är att kvarnhuset är byggt direkt över det vattendrag som skall driva skovelhjulet samt att detta är fäst på en lodrät axel som sin tur är fäst i den övre roterande kvarnstenen. Trycket från det rinnande vattnet sätter de snedställda träskovlarna i rörelse varefter malningen kan påbörjas.
Sädeskornen hälls via en avsmalnande skäppa eller skaksko ned mot ett hål i kvarnstenen mitt. Skäppan hålls i rörelse av en sprint som vilar mot den roterande stenen. Stenarna har en räfflad yta och storleken beror på tillgången på vattenkraft. Mjölet lämnar stenen genom ett utlopp och rinner ner i en säck.
Källa: Annalena Nordström antikvarie ”STIG IN på Sågudden i Arvika”.
Arvika Grafiska AB juli 1998.
Sidan 32 f.

Objektnummer: 005418

Motivkategori: Byggnad

Motiv - Land: SWE

Motiv - Landskap: Värmland

Motiv - Län: Värmlands

Motiv - Kommun: Arvika

Motiv - Härad: Jösse

Motiv - Ort: Sågudden

Personrelation

Fotograf: Gunnar Ödvall, Arvika (Swe)

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"178400 005418 – Kvarnen på Sågudden", Arvika kommuns bildarkiv, hämtad 21 maj 2024
https://akn.kulturhotell.se/objects/c40-7886/