178400 004681 – Fryksände Kyrka

Bild som illustrerar objekt c40-7073
Bild som illustrerar objekt c40-7073

Beskrivning: Fryksände kyrka, 1915.
Fryksände kyrka är en kyrkobyggnad i Torsby i Värmlands län. Den är församlingskyrka i Fryksände församling i Karlstad stift. Nuvarande kyrka är den fjärde kända på platsen. Den första medeltida kyrkan skall ha legat intill Röjdans mynning vid Frykens norra strand. Den andra kyrkobyggnaden syns på en karta från 1645, där den låg på en höjd syd om den nuvarande kyrkan. Den tredje kyrkan invigdes 1745, men revs 1899 sedan den nya kyrkan tagits i bruk.
Kyrkan, uppförd i tegel, invigdes år 1898. Den har ett treskeppigt långhus, korsarmar i norr och söder, tresidigt avslutat kor och ett resligt västtorn och är byggd i tegel i nygotisk stil. Byggnaden ritades av arkitekten Adrian C Peterson.
Bland kyrkans inventarier finns en dopfunt i täljsten som kan dateras till 1200-talets mitt och ett litet altarskåp från slutet av 1400-talet. Några delar av de takmålningar som Erik Jonaeus utförde i 1700-tals kyrkan finns även bevarade, och korfönstret bakom högaltaret har den gamla kyrkan, med det nya Jerusalem, som motiv. Möjligen är också altartavlans övre bild av Kristi uppståndelse gjord av Jonaeus. Den stora altaruppsatsens nederdel är från 1709 och dess övre del, samt predikstolen, tillkom 1778 och är ett verk av bildhuggaren Isak Schullström. Även kyrkans ljuskronor är från äldre tid. Bevarad är också en svart mässhake i sammet som skänktes till kyrkan 1831 av brukspatron A G Lewgren.
Till de nyare inventarierna hör textilier från Licium i Stockholm och en kormatta av prosten Gunnar Magnusson i Sunne, förutom sex altarljusstakar, vas och nattvardskärl av silversmeden Sigurd Persson.
Storklockan eller Siriklockan, togs i bruk 1926, men den mindre klockan i tornet göts redan 1762. Lillklockan, som användes dessförinnan, har fått sin plats bakom högaltaret.
Siris kapell uppfördes på kyrkogården och invigdes år 1950. Det har en högklassig konstnärlig utsmyckning. Kapellet har fått sitt namn efter Siri Bada, om vilken sägnen berättar att hon under en färd till sin sätervall gick vilse i skogen och avgav ett löfte att sockenkyrkan skulle få hennes egendom, om hon åter kunde nå sitt hem. Kyrkans klockor ledde henne åter till bygden och hon uppfyllde sitt löfte. Troligen hände detta under medeltidens senare del. Avkastningen från hennes donation, skogsfastigheten Långsjöhöjden, har bekostat bl a uppförandet av Siris kapell. Till minnet av Siri Bada ljuder Siriklockan i kyrkans höga tornspira Siriringningen över omgivningen varje vardagsmorgon klockan sju.
Källa: sv.wikipedia.org

Objektnummer: 004681

Motivkategori: Byggnad

Motiv - Land: SWE

Motiv - Landskap: Värmland

Motiv - Län: Värmlands

Motiv - Kommun: Torsby

Motiv - Socken: Fryksände

Motiv - Ort: Torsby

Personrelation

Fotograf: Gunnar Ödvall, Arvika (SWE)

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"178400 004681 – Fryksände Kyrka", Arvika kommuns bildarkiv, hämtad 21 maj 2024
https://akn.kulturhotell.se/objects/c40-7073/