178400 000648 - Trefaldighetskyrkan Arvika

000648.jpg
Arvika Östra kyrka. Sedermera Trefaldighetskyrkan. November 1920.
Trefaldighetskyrkan är församlingskyrka för Arvika Östra församling, Karlstads stift, Värmlands län. Kyrkan uppfördes 1909-1911, arkitekter var Ivar Tengbom och Ernst Torulf. Byggstilen är en nationalromantisk blandstil med många stilar närvarande.
Kyrkan är byggnadstekniskt en treskeppig basilika, med polygonal absid och gaveltorn. Stomme och yttervägg är putsade murverk av natursten. Taket är ett sadeltak med lanternin och spira. Interiört är kyrkan putsad och har en öppen takstol. Taket är av trä. Den triangelformade fasaden avslutas uppåt i en lång spets, på sidorna finns tornhuvar i barockstil.
Vid konstruktionen av kyrkan ställdes kravet att materialet skulle hämtas lokalt. Teglet till kyrkan brändes i trakten, gnejsen i stengrunden är bruten i Dottevik. Från Glava hämtades skiffer till taket.
Ivar Tengbom ritade själv inventarierna. Altaruppsatsen är en blandning av barock och fornnordisk stil. Den är skapade av Ola Eriksson, bror till Christian Eriksson. Dopfunten av täljsten är gjord av bildhuggaren Bror Sahlström. Altartavlan är målad av Björn Ahlgrensson. Flera kända ansikten kan återfinnas bland de tecknade personerna. Rundmålningen i koret är utförd 1949 av konstnären Simon Sörman. Målningen berättar om människans sökande efter Gud.
Mässingsljuskronorna är smidda av konstsmederna C G Ericsson och Lars Holmström.
Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Trefaldighetskyrkan,_Arvika

Objekttyp

Nyckelord

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

000648

Titel

178400 000648 - Trefaldighetskyrkan Arvika

Motivkategori

Byggnad

Motiv - Land

SWE

Motiv - Landskap

Värmland

Motiv - Län

Värmlands

Motiv - Kommun

Arvika

Motiv - Härad

Jösse

Motiv - Ort

Arvika

Källhänvisning

“178400 000648 - Trefaldighetskyrkan Arvika,” Arvika kommun, hämtad 25 januari 2022, https://akn.kulturhotell.se/items/show/2974.