178400 010910 – Borgviks herrgård

Bild som illustrerar objekt c40-13518
Bild som illustrerar objekt c40-13518

Beskrivning: Borgviks herrgård.
Denna karoliner-herrgård beskrivs enligt ett brandförsäkringsbrev från år 1748 vara ”av moget gott furutimmer i en våning 60 alnar lång, 15 alnar bred och 8 1/2 alnar hög. Taket täckt med tegel och jernplåtar. Taket är i antic smak med 2:e etager.
Det är oklart när exakt herrgården byggdes, men vid renoveringar har dekorationer kommit fram som pekar mot att den uppfördes i början av 1700-talet.
Herrgården är sedermera privatbostad.
Källa:    http://ljusochkulturiborgvik.se/
Centralt placerad i bruksmiljön Borgvik, en och en halv mil väster om Grums, ligger en av Värmlands bäst bevarade herrgårdsbyggnader i karolinsk stil. Gården, som uppfördes kring sekelskiftet 1700 av bröderna Nils och Erik Borgström, var länge en helt unik herrgårdsanläggning med två likadana huvudbyggnader timrade i en våning, rödmålade och under säteritak. Under byggnaderna fanns ett flertal källarvalv med ingångar från gårdssidan. Till de båda herrgårdarna hörde drängstugor, flyglar, brygghus med mera som bildade en inbyggd gård med ett badhus i centrum.
I slutet av 1700-talet, då manbyggnaderna ansågs alltför otidsenliga, uppfördes en ny tvåvånings huvudbyggnad på tomten. De äldre husen kom att få nya användningsområden. Den södra herrgården, även kallad "Sörgården", kom att nyttjas som bland annat måleriverkstad, skola och postkontor och den norra förvandlades till en flygelbyggnad åt den nya huvudbyggnaden.
1933 drabbades herrgårdsanläggningen av en allvarlig brand. Den nya huvudbyggnaden och den äldre flygelbyggnaden blev lågornas rov. Däremot klarade sig "Sörgården", som efter nödvändiga renoveringar åter kom att brukas som bostadshus.
Rumsindelningen i Borgviks herrgård är typisk för karolinerstilen med en tvärs igenom huset gående farstu, två stora salar på ömse sidor därom och med två mindre kamrar vid gavlarna. Även säteritaket, som numera är klätt med enkupigt tegel, är utmärkande för tiden och numera tämligen unikt i sitt slag.
Under en interiörrenovering på 1950-talet upptäcktes väggmålningar på timret under tapeterna. Målningarna uppskattas vara utförda omkring år 1745, i samband med att Borgviks kyrka förseddes med vägg- och takmålningar av målarmästare Michel Carovsky från Göteborg. Att han kom att måla i Borgviks kyrka hör troligtvis samman med brukspatron Erik Borgströms affärsförbindelser med hamnstaden i väster. Vi vet från skriftliga dokument att Erik Borgström betalade Carovsky 1 500 daler silvermynt för arbetet i Borgviks kyrka.
Källa:     http://ext-dokument.lansstyrelsen.se/Varmland/Dokumentarkiv/Kulturmiljo/Byggnadsminnen/borgvik.pdf

Objektnummer: 010910

Motivkategori: Byggnad

Motiv - Land: SWE

Motiv - Landskap: Värmland

Motiv - Län: Värmlands

Motiv - Kommun: Grums

Motiv - Socken: Borgvik

Motiv - Härad: Grums

Motiv - Ort: Borgvik

Personrelation

Fotograf: Okänd

Grupperingar

Objekttyp: Fotografi
Nyckelord: Herrgård Skog


Källhänvisning

Showing qrtag"178400 010910 – Borgviks herrgård", Arvika kommuns bildarkiv, hämtad 20 maj 2024
https://akn.kulturhotell.se/objects/c40-13518/